Żywienie we wrzodach żołądka

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. 
 Żywienie we wrzodach żołądka.



1. Zastosowanie diety:

            - w chorobie wrzodowej żołądka i XII-cy
            - w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka
            - w refleksie żołądkowo – przełykowym
(przez zwiększone wydzielanie kwasu solnego więcej się go dostaje do przełyku, nasilając objawy refleksu)
            - w dyspepsjach czynnościowych żołądka
            ( dolegliwości niemające podłoża zmian organicznych)

2. Cele diety:

            - dostarczenie pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energii
            - ograniczenie produktów i potraw pobudzających wydzielanie kwasy solnego
            - neutralizowanie soku żołądkowego
            - nie drażnienie chemiczne, mechaniczne i termiczne błony śluzowej żołądka
            - ochrona chorego narządu


           3. Dieta powinna dostarczyć pacjentowi:

2000-2400 kcal z tym, że wartość energetyczną ustala się indywidualnie dla każdego pacjenta.



4. Tabela produktów i potraw zalecanych, zalecanych w ograniczonej ilości i przeciwwskazane.


Grupy produktów
Produkty zalecane
Produkty dozwolone w ograniczonej ilości
Produkty przeciwwskazane
Produkty zbożowe
Pieczywo pszenne, jasne, czerstwe, drożdżowe o półcukiernicze, płatki owsiane, kukurydziane, makarony drobne, ryż biały
Pieczywo cukiernicze
Pieczywo żytnie, razowe, świeże, chrupkie, graham, sojowy, pieczywo chrupkie, słonecznikowy, ryż brązowy, musli, otręby
Produkty nabiałowe





Jajka
Mleko do 2% tłuszczu, jogurty, maślanka, napoje mleczne, ser twarogowy chudy, serki homogenizowane
Jajecznica na parze, na miękko
Ser twarogowy półtłusty, kefir,
Sery żółte, pleśniowe, mleko kwaśne, maślanka




Smażone, jajecznica
Mięso
Królik, kurczak, indyk, schab, polędwica, młoda wołowina chuda cielęcina
Wołowina, chuda wieprzowina, serca,
Kura, gęś, kaczka, baranina, dziczyzna, tłusta wieprzowina, peklowane, konserwy,
Wędliny
Gotowane z kurczaka, gotowane z indyka, chuda wieprzowina, galaretka z kurczaka, polędwica
-
Podroby, tłuste, suszone, podsuszane, peklowane, parówki
Tłuszcze
Oleje, oliwa z oliwek, masło, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, tłuszcze lekkostrawne
Margaryna miękka
Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde,
Ryby
Pieczone w folii, w rękawie, chude: dorsz, sola, szczupak gotowane
Młody karp, makrela, leszcz
Zapiekanki rybne, paluszki rybne, tłuste, węgorz, łosoś, sum, szprotki, smażone, wędzone, pieczone, marynowane
Warzywa
Gotowane, przetarte, marchew, pomidor bez skórki, sałata, buraczki, szparagi dynia, kabaczki, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki,
Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, szpinak, sałata zielona,
Świeży ogórek, kapusta kiszona, strączkowe, papryka, rzodkiewka, kiszone, kapustnę, grzyby, warzywa zasmażane, marynowane, solone,
Ziemniaki
Gotowane, w postaci puree
Pieczone, gotowane w całości,
Smażone Np frytki, krążki
Owoce
Przetarte, Bez skórki i pestek, Jabłko bez skórki, cytrusy, brzoskwinia, morele, truskawki,
Suszone śliwki, melon
Kwaśne, kiwi, czarna i porzeczki, agrest, mandarynka, wiśnia, czereśnie, gruszki, orzechy, owoce suszone, marynowane,
Zupy
Mleczne, rosół jarski, krupnik chudy, zupy przecierane, owocowe rozcieńczone, zaprawiane: maką+smietana, jogurt, mleko, zaciągane żółtkiem
80”C
Owocowe nie rozcieńczone, chudy rosół z cielęciny
Grochowa, fasolowa, kapuśniak, ogórkowa, żurek, mocne buliony, na mocnych wywarach warzywnych, na kościach, zawiesiste, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z roślin strączkowych
Sosy
Owocowe, pietruszkowe, koperkowe, pomidorowy, potrawkowy

Grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy
Napoje
Słaba herbata, soki owocowe i warzywne rozcieńczone z wodą lub mlekiem, kawa zbożowa, wody niegazowane
Herbata owocowa, i herbata ziołowa
Kawa naturalna, kapuczino, kakao, czekolada, mocna herbata, alkohol, napoje gazowane, kwaśne soki
Przyprawy
Pietruszka, koper, kwasek cytrynowy, cynamon, wanilia,
Jarzynka, sól, przyprawy ziołowe, melisa,
Pieprz, ocet, liść laurowy, bazylia, zioła prowansalskie, ziele angielskie, musztarda, papryka ostra, kostki bulionowe
Desery
Biszkopty, przetarte owoce, kisiele, budynie, galaretki, musy, musy z kaszy manny, desery mało słodzone,
Kremy
Babka, ciasta czekoladowe, ciasta, bita śmietana, torty, batony, ciasta z masą, z dużą ilościom cukru, chałwa, Słone, orzeszki, paluszki,
Dodatki do pieczywa
Masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu,
Margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny: szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce, łagodny ser podpuszczkowy, pasztet domowy
Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, smalec, dżemy, jaja na twardo.
Potrawy półmięsne i bezmięsne:
Budynie z drobnych kasz, warzyw i mięsa, makaron nitki z mięsem, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe, kluski francuskie,
Zapiekanki a kasz, warzyw i mięsa, kluski z ziemniaków i sera,
Potrawy smażone na tłuszczu, Np.: placki ziemniaczane, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku,




W największym stopniu produkty i potrawy działające na wydzielanie soku żołądkowego to:

Mocne rosoły, buliony, galarety, wywary grzybowe, woda gazowana, napoje kwaśne, nierozcieńczone soki z owoców i warzyw, napoje alkoholowe (wino, piwo), kawa prawdziwa, mocna herbata, oraz produkty marynowane, peklowane, wędzone, Eliminuje się także: potrawy pikantne, słone, smażone, pieczone, ostre przyprawy, produkty wzdymające, ciężko strawne, długo zalegające w żołądku.



Zalecenia:

Potrawy powinny mieć konsystencję papkowata.
Posiłki należy spożywać regularnie, w małych objętośiach, w miłej atmosferze, bez pośpiechu
5 razy dziennie
Powinny być podawane o umiarkowanej temperaturze (niegorące i zbyt zimne) chroni to przed przekrwawieniem błony śluzowej żołądka.



5. Techniki sporządzania potraw:

Dozwolone:
Przeciwwskazane:
Gotowanie w wodzie, na parze, w kombiwarach, duszenie bez obsmażania na tłuszczu
Grill, smażenie, pieczenie.

 


6. Przykładowy jadłospis:



I Śniadanie
Kawa zbożowa z mlekiem
Bułka czerstwa z masłem
Galaretka z drobiu
Herbata
II Śniadanie:
Jogurt brzoskwiniowy
Obiad:
Zupa jarzynowa przetarta z grzankami
Mięso mielone- gotowane
Z sosem beszamelowym
Ziemniaki puree
Kabaczki puree
Napój owocowy
Podwieczorek:
Kisiel truskawkowy
Kolacja:
Makaron nitki z twarożkiem
I jabłkiem pieczonym
Herbata z mlekiem




Dieta w chorobie wrzodowej

Chorobą wrzodową nazywamy ubytki błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jeśli ból pojawia się ok. 30 min po jedzeniu - mamy najczęściej do czynienia z chorobą wrzodową żołądka, jeśli 1-3 godz. po jedzeniu, w nocy lub nad ranem - z wrzodami dwunastnicy.


Należy do najczęściej występujących schorzeń przewodu pokarmowego na całym świecie. Pojawia się na ogół u ludzi w wieku 25-55 lat, mężczyźni chorują trzykrotnie częściej niż kobiety. Cechą charakterystyczną tego schorzenia, szczególnie wrzodów dwunastnicy, jest zależność od pory roku - zaostrzenie objawów obserwuje się zwykle wiosną i jesienią.


Na rozwój choroby wrzodowej są bardziej narażone osoby palące papierosy, zażywające niesterydowe leki przeciwzapalne (np. aspirynę), pijące alkohol, żyjące w stresie oraz te, których krewni też cierpią na to schorzenie (podłoże genetyczne). Niekorzystne jest również nieregularne spożywanie posiłków. Ponad 95% przypadków wrzodów dwunastnicy i ok. 70% wrzodów żołądka jest ściśle związane z zakażeniem Helicobacter pylori - bakterią niszczącą warstwę ochronnego śluzu, co doprowadza do stanu zapalnego o charakterze przewlekłym, który może trwać latami, powodując owrzodzenia.


Chorobę wrzodową leczy się farmakologicznie i za pomocą właściwej diety. Obecnie przeważa pogląd, że restrykcyjna dieta jest konieczna tylko w okresie zaostrzeń objawów, a gdy one ustępują, można powrócić do normalnego żywienia, wykluczając te produkty, które powodują dolegliwości ze strony układu trawiennego (wzdęcia, bóle brzucha).




Najważniejsze zasady diety

·        Twoje pożywienie powinno być pełnowartościowe. Szczególnie ważna jest odpowiednia ilość białka, składników mineralnych i witamin, zwłaszcza w okresie nasilenia objawów chorobowych.

·        Jedz posiłki w niewielkich porcjach, co 2-3 godziny. Jest to ważne w czasie zaostrzenia choroby, gdyż zapobiega obciążeniu żołądka, umożliwiając szybkie gojenie wrzodu.
·        Pamiętaj o rozdrabnianiu spożywanych produktów. Ich mielenie lub przecieranie ułatwia trawienie.
·        Zrezygnuj ze smażenia potraw i spożywania wywarów mięsnych. Wywołują nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Najlepsze jest gotowanie, zwłaszcza na parze, pieczenie w folii, duszenie bez obsmażania.
·        Zastąp przecierami i sokami warzywno-owocowymi świeże warzywa i owoce. Dotyczy to szczególnie okresu zaostrzenia choroby, w którym trzeba zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.
·        Wyeliminuj z jadłospisu ciężko strawne produkty. Wywołują bóle brzucha, wzdęcia i zgagę. Należą do nich m.in. nasiona roślin strączkowych, kapusta, pieczywo ciemne, wędzone wędliny, ryby wędzone, niedojrzałe owoce.
·        Nie jedz zbyt gorących potraw. Może to spowodować przekrwienie błony śluzowej żołądka, dlatego dania i napoje powinny mieć umiarkowaną temperaturę.
·        Ogranicz ilość przypraw w posiłkach. Dotyczy to zwłaszcza wszystkich przypraw ostrych, takich jak pieprz, papryka, musztarda, gorczyca, chili, curry. Niewskazany jest również ocet, jak i produkty go zawierające, np. ogórki konserwowe, grzybki marynowane. Natomiast są polecane przyprawy łagodne (koperek, wanilia, sok z cytryny, kminek), nie pobudzające wydzielania soku żołądkowego.
·        W okresie remisji (ustąpienia objawów) nie zapominaj o częstym i regularnym jedzeniu urozmaiconych posiłków. Dania powinny być niewielkie, spożywane w stanie odprężenia nerwowego, powoli (trzeba żuć dokładnie, co najmniej 20 razy), o ustalonej porze, a ostatni lekki posiłek - bezpośrednio przed snem.
·        Unikaj używek. Kawa i mocna herbata silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Dotyczy to również alkoholu, który dodatkowo podrażnia błonę śluzową żołądka, oraz tytoniu - zmniejsza ukrwienie śluzówki wyściełającej żołądek i dwunastnicę.