Dieta łatwo strawna z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
( dieta cukrzycowa )
1. Cel diety:
- dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energii
- zmniejszenie glukozy we krwi
- poprawa metabolizmu pacjenta
2. Tabela produktów zalecanych i przeciw wskazanych:
produkty | dozwolone | w ograniczonej ilości | nie dozwolone |
produkty zbożowe | pieczywo graham, pełno ziarniste, chrupkie, z soją, ze słonecznikiem, ryż brązowy, kasze gryczana i jęczmienna, makarony na białku albo bez jajeczne, drobne makarony, | pieczywo żytnie, pszenne, bułki, pumpernikiel, kasza manna, ryż biały, płatki kukurydziane, otręby, | pieczywo na miodzie, z karmelem, maślane, rogale, musli, maślane, rogale, |
nabiał | mleko do 1,5 % tłuszczu, jogurty naturalne, kefir, ser twarogowy chudy, | ser półtłusty, sery żółte o niskiej zawartości tłuszczu, śmietanka do 12%, mleko 2% tłuszczu, | sery topione, śmietankowe, pleśniowe, |
wędliny | chude, szynka, polędwica, drobiowe, | pasztet drobiowy, z cielęciny, | tłuste, parówki, suszone, podsuszane, wędzone, podrobowe (salceson, pasztety, kaszanka, krupniok, wątrobianka), |
mięso | królik, cielęcina, indyk, młoda wołowina, schab, | wołowina | wieprzowina, gęsi, baranina, kaczki, podroby (wątróbka, nerki, ozorki, serca), |
jajka | na miękko, jajecznica na parze, | smażone, sadzone, na twardo, | |
ryby | chude, morskie, średnio tłuste, sandacz, szczupak, dorsz, lin, okoń, mintaj, sola, flądra, pstrąg, miętus, karaś, leszcz, płoć, | tłuste, wędzone, makrela, karp, tuńczyk, śledzie, łosoś, sum, węgorz, | |
ziemniaki | gotowane, pieczone w folii, | ||
warzywa | o zawartości węglowodanów od 0-5%: rzodkiewka, sałata, cykoria, świeże ogórki, rabarbar, szparagi, szpinak, brokuły, kalafior, cebula, por, szczypiorek, kabaczek, boćwina, szczaw, pomidory, grzyby, surowe albo gotowane, | o zawartości węglowodanów od 5-45%: buraczki, brukiew, brukselka, dynia, jarmuż, fasola, groszek, biała i czerwona kapusta, włoska, pekińska, marchew, pietruszka, rzepa, seler, bób, chrzan, | groch, surówki z majonezem, z dużą ilością cukru, zasmażane, oprószane, marynowane, pasteryzowane, kiszonki (kapusta, ogórki), |
owoce | grejpfruty a najbardziej zielone bo one obniżają glukozę, pomarańcze, | jabłka, mandarynki, kiwi, truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny, | winogrono, banany, owoce z kompotów, owoce z syropów, suszone, z bitą śmietaną, w galaretce, |
przyprawy | majeranek, tymianek, pietruszka, czosnek, bazylia, kminek, Vegeta, jarzynka, sok z cytryny, łagodne, | liść laurowy, sól, ziele angielskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, słodzik, gałka muszkatołowa, ocet winny, ketchup, | chilli, ocet, papryka ostra, pieprz, musztarda, majonez, pikantne, |
napoje | woda mineralna albo przegotowana, słaba herbata, kawa zbożowa, ‘’diabetosan’’, soki z warzyw ubogowęglowodanowych bez cukru, soki z owoców bez cukru, sok grejpfrutowy, | koktajle mleczno – owocowe, kawa z mlekiem bez cukru, | kompoty, syropy, nektary, gazowane, woda mineralna gazowana, kakao, czekolada, alkohole, kawa naturalna, mocna herbata, |
desery | jabłko pieczone, owoce z jogurtem lub serkiem homogenizowanym, galaretki słodzone słodzikiem, budyń mięsno-warzywny, chrupki kukurydziane, | z kremami, pączki, drożdżówki, lody, jagodzianki, czekolady, cukierki, ciastka, herbatniki, kisiel, budyń, jabłecznik, sernik, francuskie, babki, półfrancuskie, | |
zupy | na wywarach z warzyw ubogowęglowodanowych lub na chudych wywarach mięsno-warzywnych, pomidorowa, czerwony barszcz, kalafiorowa, koperkowa, brokułowi, cebulowa, jarzynowa, krupnik, zabielany czerwony barszcz, żurek grzybowa, | owocowe bez cukru, chudy rosół, z zawiesinami, | owocowe z cukrem, na wywarach z kości, ze śmietaną, z zamaszkami, |
sosy | zimne, pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, chrzanowy, potrawkowy, | ||
tłuszcze | oleje, oliwa z oliwek, margaryna miękka, masło, | smalec, słonina, łój, margaryna twarda, | |
dodatki do pieczywa | dżemy, marmolady, powidła, miód, |
3.Techniki sporządzania potraw:
a.) Dozwolone: gotowanie, gotowanie na parze, pieczone w folii, pieczone w rękawie, duszenie bez obsmażania.
b.) Nie dozwolone: smażenie, pieczenie, duszenie, grill, rożen.
4. Zalecenie dietetyczne:
- posiłki należy spożywać z częstotliwością co 3 godziny, regularnie o wyznaczonych godzinach
- 5-6 posiłków dziennie, pamiętając o posiłku przed snem by utrzymać poziom cukru
- posiłki spożywać bez pośpiechu, w spokoju, miłej atmosferze
- posiłki powinny być spożywane o umiarkowanej temperaturze ( nie gorące ani zbyt zimne)
- nie wolno podjadać miedzy posiłkami
- posiłki powinny być spożywane w małych objętościach
- Eliminacja z diety potraw ciężko strawnych, dlugozalegajacych w żołądku i wzdymających
- Posiłki należy dobierać pod względem kolorystyki
- Należy unikać spożywania: kawy naturalnej, serów żółtych, drożdżówek, pączków, słodkich galaretek, nektarów i słodkich napoi, oraz przekąsek tj.: paluszki solone, krakersy, Fast fordów
- Eliminuje się potrawy pikantne, spożywanie alkoholu oraz innych używek.
5. Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: | · chleb pszenny · masło · polędwica z indyka · pomidor bez skórki · kawa zbożowa z mlekiem |
II śniadanie | · chleb pełno ziarnisty · margaryna miękka · dżem truskawkowy nisko słodzony · herbata owocowa bez cukru |
Obiad | · Zupa pomidorowa czysta · Ziemniaki gotowane · Gotowana piers z kurczaka · Surówka z marchwi i jabłka (przetarta) · Herbata bez cukru |
Podwieczorek | · Płatki kukurydziane · Jogurt naturalny napój z jabłek |
Kolacja | · Chleb graham · Margaryna · Ser twarogowy chudy · Herbata z mlekiem bez cukru |
Posiłek przed snem: | · chleb mieszany · margaryna · szynka drobiowa · herbata bez cukru |