Żywienie w cukrzycy (typu II)

 Dieta łatwo strawna z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.

( dieta cukrzycowa )


1. Cel diety:

   - dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energii
- zmniejszenie glukozy we krwi
- poprawa metabolizmu pacjenta

 2. Tabela produktów zalecanych i przeciw wskazanych:

produkty
dozwolone
w ograniczonej ilości
nie dozwolone
produkty zbożowe
pieczywo graham, pełno ziarniste, chrupkie, z soją, ze słonecznikiem, ryż brązowy, kasze gryczana i jęczmienna, makarony na białku albo bez jajeczne, drobne makarony,
pieczywo żytnie, pszenne, bułki, pumpernikiel, kasza manna, ryż biały, płatki kukurydziane, otręby,
pieczywo na miodzie, z karmelem, maślane, rogale, musli, maślane, rogale,
nabiał
mleko do 1,5 % tłuszczu, jogurty naturalne, kefir, ser twarogowy chudy,
ser półtłusty, sery żółte o niskiej zawartości tłuszczu, śmietanka do 12%, mleko 2% tłuszczu,
sery topione, śmietankowe, pleśniowe,
wędliny
chude, szynka, polędwica, drobiowe,
pasztet drobiowy, z cielęciny,
tłuste, parówki, suszone, podsuszane, wędzone, podrobowe (salceson, pasztety, kaszanka, krupniok, wątrobianka),
mięso
królik, cielęcina, indyk, młoda wołowina, schab,
wołowina
wieprzowina, gęsi, baranina, kaczki, podroby (wątróbka, nerki, ozorki, serca),
jajka


na miękko, jajecznica na parze,
smażone, sadzone, na twardo,
ryby
chude, morskie, średnio tłuste, sandacz, szczupak, dorsz, lin, okoń, mintaj, sola, flądra, pstrąg, miętus, karaś, leszcz, płoć,


tłuste, wędzone, makrela, karp, tuńczyk, śledzie, łosoś, sum, węgorz,
ziemniaki


gotowane, pieczone w folii,


warzywa
o zawartości węglowodanów od 0-5%: rzodkiewka, sałata, cykoria, świeże ogórki, rabarbar, szparagi, szpinak, brokuły, kalafior, cebula, por, szczypiorek, kabaczek, boćwina, szczaw, pomidory, grzyby, surowe albo gotowane,
o zawartości węglowodanów
od 5-45%: buraczki, brukiew, brukselka, dynia, jarmuż, fasola, groszek, biała i czerwona kapusta, włoska, pekińska, marchew, pietruszka, rzepa, seler, bób, chrzan,
groch, surówki z majonezem, z dużą ilością cukru, zasmażane, oprószane, marynowane, pasteryzowane, kiszonki (kapusta, ogórki),
owoce
grejpfruty a najbardziej zielone bo one obniżają glukozę, pomarańcze,
jabłka, mandarynki, kiwi, truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny,
winogrono, banany, owoce z kompotów, owoce z syropów, suszone, z bitą śmietaną, w galaretce,
przyprawy
majeranek, tymianek, pietruszka, czosnek, bazylia, kminek, Vegeta, jarzynka, sok z cytryny, łagodne,
liść laurowy, sól, ziele angielskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, słodzik, gałka muszkatołowa, ocet winny, ketchup,
chilli, ocet, papryka ostra, pieprz, musztarda, majonez, pikantne,
napoje
woda mineralna albo przegotowana, słaba herbata, kawa zbożowa, ‘’diabetosan’’, soki z warzyw ubogowęglowodanowych bez cukru, soki z owoców bez cukru, sok grejpfrutowy,
koktajle mleczno – owocowe, kawa z mlekiem bez cukru,
kompoty, syropy, nektary, gazowane, woda mineralna gazowana, kakao, czekolada, alkohole, kawa naturalna, mocna herbata,
desery
jabłko pieczone, owoce z jogurtem lub serkiem homogenizowanym, galaretki słodzone słodzikiem, budyń
mięsno-warzywny, chrupki kukurydziane,


z kremami, pączki, drożdżówki, lody, jagodzianki, czekolady, cukierki, ciastka, herbatniki, kisiel, budyń, jabłecznik, sernik, francuskie, babki, półfrancuskie,
zupy
na wywarach z warzyw ubogowęglowodanowych lub na chudych wywarach mięsno-warzywnych, pomidorowa, czerwony barszcz, kalafiorowa, koperkowa, brokułowi, cebulowa, jarzynowa, krupnik, zabielany czerwony barszcz, żurek grzybowa,
owocowe bez cukru, chudy rosół, z zawiesinami,
owocowe z cukrem, na wywarach z kości, ze śmietaną, z zamaszkami,
sosy
zimne, pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, chrzanowy, potrawkowy,




tłuszcze


oleje, oliwa z oliwek, margaryna miękka, masło,
smalec, słonina, łój, margaryna twarda,
dodatki do pieczywa




dżemy, marmolady, powidła, miód,


3.Techniki sporządzania potraw:

a.) Dozwolone: gotowanie, gotowanie na parze, pieczone w folii, pieczone w rękawie, duszenie bez obsmażania.
b.) Nie dozwolone: smażenie, pieczenie, duszenie, grill, rożen.

 4. Zalecenie dietetyczne:

- posiłki należy spożywać z częstotliwością co 3 godziny, regularnie o wyznaczonych godzinach
- 5-6 posiłków dziennie, pamiętając o posiłku przed snem by utrzymać poziom cukru
- posiłki spożywać bez pośpiechu, w spokoju, miłej atmosferze
- posiłki powinny być spożywane o umiarkowanej temperaturze ( nie gorące ani zbyt zimne)
- nie wolno podjadać miedzy posiłkami
- posiłki powinny być spożywane w małych objętościach
- Eliminacja z diety potraw ciężko strawnych, dlugozalegajacych w żołądku i wzdymających
- Posiłki należy dobierać pod względem kolorystyki
- Należy unikać spożywania: kawy naturalnej, serów żółtych, drożdżówek, pączków, słodkich galaretek, nektarów i słodkich napoi, oraz przekąsek tj.: paluszki solone, krakersy, Fast fordów
- Eliminuje się potrawy pikantne, spożywanie alkoholu oraz innych używek.



5. Przykładowy jadłospis:


Śniadanie:
·        chleb pszenny
·        masło
·        polędwica z indyka
·        pomidor bez skórki
·        kawa zbożowa z mlekiem

II śniadanie
·        chleb pełno ziarnisty
·        margaryna miękka
·        dżem truskawkowy nisko słodzony
·        herbata owocowa bez cukru

Obiad
·        Zupa pomidorowa czysta
·        Ziemniaki gotowane
·        Gotowana piers z kurczaka
·        Surówka z marchwi i jabłka (przetarta)
·        Herbata bez cukru

Podwieczorek
·        Płatki kukurydziane
·        Jogurt naturalny napój z jabłek

Kolacja
·        Chleb graham
·        Margaryna
·        Ser twarogowy chudy
·        Herbata z mlekiem bez cukru

Posiłek przed snem:
·        chleb mieszany
·        margaryna
·        szynka drobiowa
·        herbata bez cukru