1. Zastosowanie diety:
- Dieta ta adresowana jest do wszystkich zdrowych dorosłych osób.
2. Celem diety jest:
– dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energii naszemu organizmowi
3. Dieta podstawowa powinna dostarczać nam dziennie
ok. 2500-3000 kcal
powinno wypijać się ok. 2,5 litrów wody
4. Produkty spożywcze:
Dozwolone są prawie wszystkie produkty spożywcze jednak niektóre należy spożywać w ograniczonej ilości.
Należą do nich m.in.
· Świeże pieczywo
· Pumpernikiel
· Sery twarogowe pełno tłuste
· Śmietanka kremowa, tortowa
· Tłuste mięso np. golonka, baranina
· Z wędlin np. kiełbasy wędzone, konserwy, kabanosy
· Jajecznica, jaja sadzone
· Szczaw, grzyby, rabarbar
· Ziemniaki odsmażane, frytki
· Słodycze i ciasta, drożdżówki
· Alkohol, napoje gazowane oraz kawę
· Z przypraw należy ograniczać sól, ocet, cukier, ostre przyprawy
· Oraz ograniczamy tłuszcze zwierzęce np. smalec
5. Powinno się spożywać 5 posiłków (siadanie, II śniadanie, Obiad, podwieczorek oraz kolację)
6. Dozwolone techniki przygotowania potraw to:
- gotowanie,
- pieczenie,
- duszenie
Należy ograniczać smażenie oraz potrawy grillowane!!!
7. Wskazówki prozdrowotne:
- Należy spożywać 5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3godzin
- Nie podjadać miedzy posiłkami np. słonych przekąsek, słodyczy
- Spożywać ostatni posiłek (kolację) około 2-3 godzin przed snem
- Nie jeść w pośpiechu, stresie
- WAŻNA jest także AKTYWNOSC FIZYCZNA (godzina dziennie np. spacer, basen, jazda na rowerze itp.)
- Unikać Fastfoodów !!!