Dieta podstawowa


1.       Zastosowanie diety:

- Dieta ta adresowana jest do wszystkich zdrowych dorosłych osób.


2.       Celem diety jest:

– dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energii naszemu organizmowi


3.       Dieta podstawowa powinna dostarczać nam dziennie
ok. 2500-3000 kcal
powinno wypijać się ok. 2,5 litrów wody


4.       Produkty spożywcze:

Dozwolone są prawie wszystkie produkty spożywcze jednak niektóre należy spożywać  w ograniczonej ilości.
Należą do nich m.in.  

·         Świeże pieczywo
·         Pumpernikiel
·         Sery twarogowe pełno tłuste
·         Śmietanka kremowa, tortowa
·         Tłuste mięso np. golonka, baranina
·         Z wędlin np. kiełbasy wędzone, konserwy, kabanosy
·         Jajecznica, jaja sadzone
·         Szczaw, grzyby, rabarbar
·         Ziemniaki odsmażane, frytki
·         Słodycze i ciasta, drożdżówki
·         Alkohol, napoje gazowane oraz kawę
·         Z przypraw należy ograniczać sól, ocet, cukier, ostre przyprawy
·         Oraz ograniczamy tłuszcze zwierzęce np. smalec



5.       Powinno się spożywać  5 posiłków (siadanie, II śniadanie, Obiad, podwieczorek oraz kolację)


6.       Dozwolone techniki przygotowania potraw to:

- gotowanie,
- pieczenie,
- duszenie

Należy ograniczać smażenie oraz potrawy grillowane!!!


7.       Wskazówki  prozdrowotne:

-  Należy spożywać 5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3godzin
- Nie podjadać miedzy posiłkami np. słonych przekąsek, słodyczy
- Spożywać  ostatni posiłek (kolację) około 2-3 godzin przed snem
- Nie jeść w pośpiechu, stresie
- WAŻNA jest także AKTYWNOSC FIZYCZNA (godzina dziennie np. spacer, basen, jazda na rowerze itp.)
- Unikać  Fastfoodów !!!