Żywienie w nadwadze :)



Dieta ubogoenergetyczna


1.       Zastosowanie:

·         U osób z nadwagą
·         W otyłości


2.       Cel diety:

·         Dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energii
·         Redukcja masy ciała
·         Ograniczenie uczucia głodu
·         Utrzymanie  dobrego samopoczucia pacjenta
3.       Dieta ubogo energetyczna NIE MOŻE MIEĆ MNIEJ NIŻ 1000 KCAL!!!
Średnio 1500 kcal
Dieta ta ustalana jest indywidualnie (płeć, wiek, masa ciała, rodzaj wykonywanego zawodu itp.)

4.       Tabela produktów i potraw zalecanych, zalecanych w ograniczonej ilości i przeciwwskazane.


Grupy produktów
Produkty zalecane
Produkty dozwolone w ograniczonej ilości
Produkty przeciwwskazane
Produkty zbożowe
Pieczywo gruboziarniste, graham, pumpernikiel, razowe, chrupkie,
Płatki kukurydziane, musli, otręby,
Ryż brązowy, kasze
Pieczywo pszenne, mieszane, tostowe, pszenno-żytnie
Drobne makarony, bułki pszenne
Pieczywo cukiernicze, francuskie, pół cukiernicze, drożdżówki, pączki,
Produkty nabiałowe





Jajka
Mleko do 2% tłuszczu, jogurty owocowe, naturalne, z ziarnami zbóż, maślanka, ser twarogowy chudy,



ograniczamy
Ser twarogowy półtłusty, kefir, serki homogenizowane, sery podpuszczkowe nisko tłuszczowe



Jajecznica na parze, jajka gotowane na miękko lub twardo
Sery żółte, pleśniowe, wędzone, kremowe, puddingi, desery mleczne




Smażone, jajecznica, sadzone, jajka z majonezem
Mięso
Królik, kurczak, indyk, polędwica, młoda wołowina ,chuda cielęcina,
Schab, wołowina
Kura, gęś, kaczka, baranina, dziczyzna, tłusta wieprzowina, peklowane, konserwy, wątroba, serca,
Wędliny
Gotowane z kurczaka, gotowane z indyka, polędwica, szynka, wędliny z indyka, kurczaka
Pasztety drobiowe
Podroby, tłuste, suszone, podsuszane, peklowane, parówki
Tłuszcze
ograniczamy
Margaryna miękka, Oleje, oliwa z oliwek, masło, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy,
Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde,
Ryby
Pieczone w folii, w rękawie, chude: dorsz, sola, pstrąg, szczupak, ryby gotowane
Młody karp, leszcz tuńczyk, sandacz
Zapiekanki rybne, paluszki rybne, tłuste, węgorz, łosoś, sum, szprotki, smażone, wędzone, pieczone, marynowane, śledzie, makrela,
Warzywa
Gotowane, z olejem, z oliwą z oliwek, pomidor, brokuł, kalafior, sałata zielona świeży ogórek, kapusta kiszona, rzodkiewka, papryka,  sałata, buraczki, szparagi dynia, kabaczki, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki,
fasolka szparagowa, groszek zielony, szpinak, kukurydza
warzywa zasmażane, marynowane, solone, surówki z majonezem
Ziemniaki
ograniczamy
gotowane w całości,
Smażone Np frytki, krążki, w postaci puree
Owoce
Wszystkie prócz wymienionych obok J
Ograniczamy za względu na dużą zawartość cukru: winogrono, banany, brzoskwinie, śliwki, gruszki, owoce suszone
Z kompotu, owoce z syropu, sałatki owocowe, owoce z cukrem, z bitą śmietaną, z sosami
Zupy
Można zastąpić sokiem warzywnym bądź chłodnikiem
Czyste na wywarach np. krupnik, pomidorowa, ogórkowa, warzywna, barszcz czerwony, chudy rosół
Grochowa, fasolowa, kapuśniak, ogórkowa, żurek, mocne buliony, na mocnych wywarach warzywnych, na kościach, zawiesiste, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z roślin strączkowych
Sosy
niedozwolone
Na bazie naturalnego jogurt u
Grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy, ketchup, majonez
Napoje
Słaba herbata, soki owocowe i warzywne, wody mineralne niegazowane
Słaba kawa
Kawa naturalna, capuccino, kakao, czekolada, mocna herbata, alkohol, napoje gazowane, kwaśne soki, napoje gazowane, woda gazowana, kompoty, coca-cola, pepsi itp
Przyprawy
Pietruszka, koperek, kwasek cytrynowy, cynamon, wanilia, ziołowe
Pieprz, sól, vegeta
Pieprz, ocet, musztarda, papryka ostra, kostki bulionowe, chili,
Desery
Owoce!!! J galaretki owocowe, legumina, owoce z serkiem homogenizowanym, kisiele, jabłka pieczone
Ograniczamy słodycze
Babka, ciasta czekoladowe, ciasta, bita śmietana, torty, batony, ciasta z masą, z dużą ilościom cukru, chałwa, Słone, orzeszki, paluszki, budynie, kasze manną, zupy mleczne
Dodatki do pieczywa
Masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu,
Margaryna miękka, chude wędliny: szynka, polędwica, drobiowe, łagodny ser podpuszczkowy nisko tł
Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, smalec, dżemy, jaja sadzone, miód, marmolada, parówki
Potrawy półmięsne i bezmięsne:
 risotto, płatki mleczne, zupy drobiowe z makaronem, zupy czyste, soki warzywne, surówki

Potrawy smażone na tłuszczu, Np.: placki ziemniaczane, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku, pierogi, kopytka, potrawy mączne, Fast foody,



5.       Techniki sporządzania potraw:

     Zalecane techniki sporządzania potraw:
     о Gotowanie w wodzie i na parze,
     о Pieczenie ( we folii, rękawie, pergaminie),
     о Duszenie ( bez obsmażania),
      Przeciwwskazane techniki sporządzani potraw:
     о Smażenie,
     о Grill,
     о Rożen,


    5. Wskazówki prozdrowotne:
    
  • W przynajmniej w 3 posiłkach powinno pojawić się białko zwierzęce, (pełnowartościowe). Pochodzące z chudych gatunków mięs, mleka, jaj.
  • NIE WOLNO SIĘ GŁODZIĆ!!!
  • Pacjent powinien regularnie spożywać posiłki.
  • Pacjent powinien spożywać 5 posiłków dziennie.
  • Posiłki powinny być małe objętościowo.
  • Eliminacja z diety pacjenta potraw ciężkostrawnych, długo zalegających w żołądku i wzdymających ( np. bigos, placki  ziemniaczane, grzyby)
  • Posiłki powinny być spożywane w miłej, spokojnej, bez stresowej atmosferze.
  • Posiłki powinny być dobierane pod względem kolorystyki
  • Rezygnacja z pikantnych potraw i ostrych przypraw.
  • Ograniczanie soli do 5g na dobę
  • Pacjent nie powinien podjadać między posiłkami
  • Pacjent nie powinien spożywać alkoholi i palić papierosów.
  • Pacjent powinien unikać produktów bogatych w sód ( sód zatrzymuje wodę w organizmie i podwyższa ciśnienie tętnicze). Występuje w takich produktach jak: wędzonki, konserwy, koncentraty- zupy w proszku, zupki instant, żółte sery, topione, słone przekąski- chipsy, krakersy, słone orzeszki, paluszki)
  • Sól można zamienić przyprawami ziołowymi bądź też suszonymi warzywami.
  • Pacjent powinien unikać fast foodów i spożywania posiłków w barach mlecznych, czy restauracjach.
  • Przeciwwskazane są słone przekąski typu: paluszki, chipsy, krakersy, orzeszki solone.
  • Oraz przeciwwskazane sa słodycze ponieważ zawieraja duże ilości węglowodanów przyswajalnych których nadmiar w diecie może odłożyć się w postaci tkanki tłuszczowej.
  • ostatni posiłek (kolacja) spożywać ok. 3 godzin przed snem
  •  Kabanosa, jakąś przekąskę przed telewizorem można zastąpić jabłkiem, marchewką ( lubianym przez pacjenta warzywem lub owocem).