Dieta ubogoenergetyczna
1. Zastosowanie:
· U osób z nadwagą
· W otyłości
2. Cel diety:
· Dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energii
· Redukcja masy ciała
· Ograniczenie uczucia głodu
· Utrzymanie dobrego samopoczucia pacjenta
3. Dieta ubogo energetyczna NIE MOŻE MIEĆ MNIEJ NIŻ 1000 KCAL!!!
Średnio 1500 kcal
Dieta ta ustalana jest indywidualnie (płeć, wiek, masa ciała, rodzaj wykonywanego zawodu itp.)
4. Tabela produktów i potraw zalecanych, zalecanych w ograniczonej ilości i przeciwwskazane.
Grupy produktów | Produkty zalecane | Produkty dozwolone w ograniczonej ilości | Produkty przeciwwskazane |
Produkty zbożowe | Pieczywo gruboziarniste, graham, pumpernikiel, razowe, chrupkie, Płatki kukurydziane, musli, otręby, Ryż brązowy, kasze | Pieczywo pszenne, mieszane, tostowe, pszenno-żytnie Drobne makarony, bułki pszenne | Pieczywo cukiernicze, francuskie, pół cukiernicze, drożdżówki, pączki, |
Produkty nabiałowe Jajka | Mleko do 2% tłuszczu, jogurty owocowe, naturalne, z ziarnami zbóż, maślanka, ser twarogowy chudy, ograniczamy | Ser twarogowy półtłusty, kefir, serki homogenizowane, sery podpuszczkowe nisko tłuszczowe Jajecznica na parze, jajka gotowane na miękko lub twardo | Sery żółte, pleśniowe, wędzone, kremowe, puddingi, desery mleczne Smażone, jajecznica, sadzone, jajka z majonezem |
Mięso | Królik, kurczak, indyk, polędwica, młoda wołowina ,chuda cielęcina, | Schab, wołowina | Kura, gęś, kaczka, baranina, dziczyzna, tłusta wieprzowina, peklowane, konserwy, wątroba, serca, |
Wędliny | Gotowane z kurczaka, gotowane z indyka, polędwica, szynka, wędliny z indyka, kurczaka | Pasztety drobiowe | Podroby, tłuste, suszone, podsuszane, peklowane, parówki |
Tłuszcze | ograniczamy | Margaryna miękka, Oleje, oliwa z oliwek, masło, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, | Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, |
Ryby | Pieczone w folii, w rękawie, chude: dorsz, sola, pstrąg, szczupak, ryby gotowane | Młody karp, leszcz tuńczyk, sandacz | Zapiekanki rybne, paluszki rybne, tłuste, węgorz, łosoś, sum, szprotki, smażone, wędzone, pieczone, marynowane, śledzie, makrela, |
Warzywa | Gotowane, z olejem, z oliwą z oliwek, pomidor, brokuł, kalafior, sałata zielona świeży ogórek, kapusta kiszona, rzodkiewka, papryka, sałata, buraczki, szparagi dynia, kabaczki, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, | fasolka szparagowa, groszek zielony, szpinak, kukurydza | warzywa zasmażane, marynowane, solone, surówki z majonezem |
Ziemniaki | ograniczamy | gotowane w całości, | Smażone Np frytki, krążki, w postaci puree |
Owoce | Wszystkie prócz wymienionych obok J | Ograniczamy za względu na dużą zawartość cukru: winogrono, banany, brzoskwinie, śliwki, gruszki, owoce suszone | Z kompotu, owoce z syropu, sałatki owocowe, owoce z cukrem, z bitą śmietaną, z sosami |
Zupy | Można zastąpić sokiem warzywnym bądź chłodnikiem | Czyste na wywarach np. krupnik, pomidorowa, ogórkowa, warzywna, barszcz czerwony, chudy rosół | Grochowa, fasolowa, kapuśniak, ogórkowa, żurek, mocne buliony, na mocnych wywarach warzywnych, na kościach, zawiesiste, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z roślin strączkowych |
Sosy | niedozwolone | Na bazie naturalnego jogurt u | Grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy, ketchup, majonez |
Napoje | Słaba herbata, soki owocowe i warzywne, wody mineralne niegazowane | Słaba kawa | Kawa naturalna, capuccino, kakao, czekolada, mocna herbata, alkohol, napoje gazowane, kwaśne soki, napoje gazowane, woda gazowana, kompoty, coca-cola, pepsi itp |
Przyprawy | Pietruszka, koperek, kwasek cytrynowy, cynamon, wanilia, ziołowe | Pieprz, sól, vegeta | Pieprz, ocet, musztarda, papryka ostra, kostki bulionowe, chili, |
Desery | Owoce!!! J galaretki owocowe, legumina, owoce z serkiem homogenizowanym, kisiele, jabłka pieczone | Ograniczamy słodycze | Babka, ciasta czekoladowe, ciasta, bita śmietana, torty, batony, ciasta z masą, z dużą ilościom cukru, chałwa, Słone, orzeszki, paluszki, budynie, kasze manną, zupy mleczne |
Dodatki do pieczywa | Masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu, | Margaryna miękka, chude wędliny: szynka, polędwica, drobiowe, łagodny ser podpuszczkowy nisko tł | Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, smalec, dżemy, jaja sadzone, miód, marmolada, parówki |
Potrawy półmięsne i bezmięsne: | risotto, płatki mleczne, zupy drobiowe z makaronem, zupy czyste, soki warzywne, surówki | | Potrawy smażone na tłuszczu, Np.: placki ziemniaczane, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku, pierogi, kopytka, potrawy mączne, Fast foody, |
5. Techniki sporządzania potraw:
Zalecane techniki sporządzania potraw:
о Gotowanie w wodzie i na parze,
о Pieczenie ( we folii, rękawie, pergaminie),
о Duszenie ( bez obsmażania),
Przeciwwskazane techniki sporządzani potraw:
о Smażenie,
о Grill,
о Rożen,
5. Wskazówki prozdrowotne:
- W przynajmniej w 3 posiłkach powinno pojawić się białko zwierzęce, (pełnowartościowe). Pochodzące z chudych gatunków mięs, mleka, jaj.
- NIE WOLNO SIĘ GŁODZIĆ!!!
- Pacjent powinien regularnie spożywać posiłki.
- Pacjent powinien spożywać 5 posiłków dziennie.
- Posiłki powinny być małe objętościowo.
- Eliminacja z diety pacjenta potraw ciężkostrawnych, długo zalegających w żołądku i wzdymających ( np. bigos, placki ziemniaczane, grzyby)
- Posiłki powinny być spożywane w miłej, spokojnej, bez stresowej atmosferze.
- Posiłki powinny być dobierane pod względem kolorystyki
- Rezygnacja z pikantnych potraw i ostrych przypraw.
- Ograniczanie soli do 5g na dobę
- Pacjent nie powinien podjadać między posiłkami
- Pacjent nie powinien spożywać alkoholi i palić papierosów.
- Pacjent powinien unikać produktów bogatych w sód ( sód zatrzymuje wodę w organizmie i podwyższa ciśnienie tętnicze). Występuje w takich produktach jak: wędzonki, konserwy, koncentraty- zupy w proszku, zupki instant, żółte sery, topione, słone przekąski- chipsy, krakersy, słone orzeszki, paluszki)
- Sól można zamienić przyprawami ziołowymi bądź też suszonymi warzywami.
- Pacjent powinien unikać fast foodów i spożywania posiłków w barach mlecznych, czy restauracjach.
- Przeciwwskazane są słone przekąski typu: paluszki, chipsy, krakersy, orzeszki solone.
- Oraz przeciwwskazane sa słodycze ponieważ zawieraja duże ilości węglowodanów przyswajalnych których nadmiar w diecie może odłożyć się w postaci tkanki tłuszczowej.
- ostatni posiłek (kolacja) spożywać ok. 3 godzin przed snem
- Kabanosa, jakąś przekąskę przed telewizorem można zastąpić jabłkiem, marchewką ( lubianym przez pacjenta warzywem lub owocem).