Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu


1.    Zastosowanie diety:

- w chorobach wątroby, marskości wątroby, przewlekłym zapaleniu wątroby, WZW
- w chorobach trzustki
- we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
- kamicy pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych


2.    Celem diety jest:

● dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energii.
● nie drażnienie mechaniczne, chemiczne i termiczne chorego narządu.
● ograniczenie tłuszczu i cholesterolu
● ograniczenie błonnika
● ochrona chorego narządu
● poprawa stanu zdrowia pacjenta.
● poprawa samopoczucia psychicznego i fizycznego pacjenta.


3.    Dieta ta powinna nam dziennie dostarczać

      Ok. 2000 – 2200 kcal z tym że dieta ustalana jest indywidualnie wg pacjenta

4.    Produkty spożywcze zalecane w diecie:

Produkty zbożowe: pieczywo pszenne, pieczywo mieszane, bułki pszenne, mąka ryżowa, mąka pszenna, ryż biały, kasza manna, kasza jęczmienna, sucharki ryżowe, makarony drobne, płatki owsiane i kukurydziane
Nabiał: ser twarogowy chudy, serki homogenizowane, jogurt naturalny do 1,5% tłuszczu, serki wiejskie typu light, mleko, maślanka, kefir do 1,5% tłuszczu, jogurty z niską zawartością tłuszczu,
Mięso: indyk, królik, cielęcina, polędwica, kurczak bez skóry, ogranicza się:chudy schab, chuda szynka,chuda wołowina, chuda wieprzowina
Wędliny: drobiowe, cielęce, łagodnie przyprawione, chude, gotowane, polędwica
Ryby: dorsz, mintaj, miruna, łosoś, lin, sola, szczupak, flądra, mintaj, gotowane, pieczone w rekawie
Dodatki do pieczywa: miód, dżemy, marmolady, powidła
Warzywa: gotowane: ziemniaki, pomidor bez skórki, marchew, buraczki, kabaczki, dynia, pietruszka, seler, sałata, brokuły,  szparagi

Owoce: w ograniczonej ilości: dojrzałe, bez skórki, cytrusy: (cytryna, pomarańcza, mandarynka, grejpfrut), jagody, jabłka, morele, truskawki, brzoskwinie, winogrona bez pestek, kiwi,
Jajka: tylko białka
Przyprawy: sok z cytryny, cukier (ograniczony), zielona pietruszka, kminek, wanilia, melisa, majeranek, w ograniczonej ilości: sól, słodka papryka, bazylia tymianek, pieprz ziołowy, jarzynka, ocet winny.
Zupy: na chudych wywarach mięsnych i warzywnych, kalafiorowa, ziemniaczana, pomidorowa, brokułowa, krupnik
Sosy: łagodne, zaciągane żółtkiem, zaprawiane masłem, zagęszczane skrobią ziemniaczaną lub pszenną, koperkowy, potrawkowy, cytrynowy,
Desery: kisiel, galaretki, budyń, pieczone owoce, musy, ciasta biszkoptowe,
Tłuszcze: ogranicza się: oleje roślinne (olej sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek), masło, margaryny miękkie.
Napoje: herbata z cytryną, kawa zbożowa, koktajle mleczne, soki owocowe i warzywne rozcięczone z woda, wody mineralne nie gazowane.


5.     Produkty przeciwwskazane w diecie:

Produkty zbożowe: pieczywo gruboziarniste, pieczywo żytnie, pieczywo razowe, pumpernikiel, zwykłe pieczywo solone, musli, otręby, wyroby cukiernicze, ryż brązowy, kasze gryczane,
Nabiał: sery żółte tłuste, sery topione, sery pleśniowe, sery smażone, ser typu: feta, fromage, sery wędzone,
Mięso: tłuste gatunki mięs: kaczka, gęś, podroby( wątróbka, nerki, móżdżek, żołądek, ozorki), baranina, dziczyzna, tłusta wieprzowina (karkówka, żeberka, golonka), peklowane, wędzone,
Wędliny: tłuste, ostro przyprawione, podrobowe ( kaszanka, salceson, pasztety, parówki), wędzone ( kabanosy, kiełbasy), konserwy, flaki!!
Ryby: świeże,smażone, wędzone ( makrela, sardynki, szprotki), konserwy rybne, w zalewie octowej,
Warzywa: kiszonki ( kiszone ogórki, kapusta), cebula, szczypiorek, papryka, por, rzodkiewka, rzepa, kalarepa
Owoce: owoce z syropów, niedojrzałe, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, suszone, agrest, avokado, gruski, migdały,
Jajka: sadzone, smażone, jajecznica, surowe, kogel mogel,
Przyprawy: chilii, ocet, musztarda, majonez, ketchup, ziele angielskie, liść laurowy, chrzan, kostki bulionowe, pieprz, vegeta, jarzynka, curry,
Zupy: na tłustych wywarach, grzybowa, grochowa, fasolowa, ogórkowa, kapuśniak, żurek, instant,
Sosy: ostre, na wywarach mięsnych kostnych, zasmażane, grzybowy,
Desery: ciasta z kremami, kremy, czekolada, cukierki, ciastka francuskie, pączki, drożdżówki.
Tłuszcze: zwierzęce: smalec, łój, sadło, słonina
Napoje: alkohole, kawa naturalna, mocna herbata, napoje gazowane, wody mineralne bogate w sód, i potas, czekolada i kakao,


6.    Techniki sporządzania potraw:

     Zalecane techniki sporządzania potraw:

     о Gotowanie w wodzie i na parze,
     о Pieczenie ( we folii, rękawie, pergaminie),
     о Duszenie ( bez obsmażania),


      Przeciwwskazane techniki sporządzani potraw:

     о Smażenie,
     о Grill,
     о Rożen,


7.     Wskazówki prozdrowotne: 
    
  • W przynajmniej w 3 posiłkach powinno pojawić się białko zwierzęce, (pełnowartościowe). Pochodzące z chudych gatunków mięs, mleka, jaj.
  • Pacjent powinien regularnie spożywać posiłki.
  • Pacjent powinien spożywać 5 posiłków dziennie.
  • Posiłki powinny być małe objętościowo i częściej spożywane.
  • Posiłki spożywane powinny być o umiarkowanej temperaturze ( nie mogą być gorące ani zimne)
  • Eliminacja z diety pacjenta potraw ciężkostrawnych, długo zalegających w żołądku i wzdymających ( np. bigos, placki  ziemniaczane, grzyby)
  • Posiłki powinny być spożywane w miłej, spokojnej, bez stresowej atmosferze.
  • Posiłki powinny być dobierane pod względem kolorystyki, estetyki, odpowiednio udekorowane.
  • Potrawy powinny być łagodnie przyprawione,
  • Rezygnacja z pikantnych potraw i ostrych przypraw.
  • Ograniczanie soli do 5g na dobę
  • Pacjent nie powinien podjadać między posiłkami
  • Pacjent nie powinien spożywać alkoholi i palić papierosów.
  • Pacjent powinien unikać produktów bogatych w sód ( sód zatrzymuje wodę w organizmie i podwyższa ciśnienie tętnicze). Występuje w takich produktach jak: wędzonki, konserwy, koncentraty- zupy w proszku, zupki instant, żółte sery, topione, słone przekąski- chipsy, krakersy, słone orzeszki, paluszki)
  • Sól można zamienić przyprawami ziołowymi bądź też suszonymi warzywami.
  • Pacjent powinien unikać fast foodów i spożywania posiłków w barach mlecznych, czy restauracjach.
  • Przeciwwskazane są słone przekąski typu: paluszki, chipsy, krakersy, orzeszki solone.
  • Ostre przyprawy( chili, ostra papryka) można zastąpić również przyprawami ziołowymi oraz słodką papryką.
  •  Nie podaje się zbyt dużej ilości węglowodanów przyswajalnych takich jak:
        Fruktoza ( w owocach)
        Glukoza ( słodycze)
        Sacharoza ( cukier)
     Ich nadmiar w diecie może odłożyć się w postaci tkanki tłuszczowej.
  • Pacjent powinien zmienić dotychczasowy tryb życia na bardziej aktywny fizycznie ( np.. jazda na rowerze, spacery, zakupy, yoging, basen), na ile to jest możliwe oraz prowadzić w miarę możliwie bez stresowy i spokojny tryb życia.
  • Pacjent powinien ostatni posiłek (kolacja) spożyć najdłużej do godziny 19.00 i później nie podjadać między posiłkami!
  •  Kabanosa, jakąś przekąskę przed telewizorem można zastąpić jabłkiem, marchewką ( lubianym warzywem lub owocem)